Mi is az aranyér?

aranyer1-300x300A belső aranyér, mint a hűtőgép ajtaján lévő vékony gumicsík, a teljes zárást biztosítja. A széklettartásának fontos szereplője a záróizomzat, amely két nagyobb izmos gyűrű a végbél körül. Az izom összehúzásakor (ami részben akaratlagos, részben reflexes úton szabályozott) a széklet nem ürül. Egy izmos gyűrű azonban nem elég a teljes, “légmentes” záráshoz.

Az aranyeret gazdag ér- valamint ideghálózat alkotja, amely a záráson kívül, a székletürítés szabályozásában is részt vesz.

A gond akkor kezdődik, amikor különböző hatások miatt a záróizomzat tónusa megváltozik, a belső érhálózatban nagyobb nyomás lesz, az erek szélesebbé, kanyargósabbá válnak, az aranyér egyre nagyobbá válik.

A belső érhálózat alkotja a belső aranyeret, ezzel szemben a  külső érhálózat alaphelyzetben nem képez külső aranyeret.

Itt csak akkor látható csomó, ha a külső érköteg trombotizál – vérrög keletkezik -, vagy a belső aranyérrel együtt, a nagyobb nyomás miatt szinte azokkal összefolyva észlelhető a záróizomzaton kívül is duzzanat.

aranyer2-300x300

Ha végbéltáji csomót tapint, akkor az lehet aranyeresség, de lehet akár más is pl. polyp, gyulladt megnagyobbodott papilla, lehet belső vagy külső aranyér is (a külső aranyér nem visszahelyezhető, általában fájdalmasabb is).

Vérzés esetén ugyancsak nem lehet biztos a diagnózis, elhanyagolt külső aranyér esetében a feszülés miatt a hám elhal, ilyenkor vérzés is előfordulhat. Ne kockáztasson hosszadalmas, eredménytelen otthoni kezeléssel. Egy gyors, fájdalmatlan vizsgálat, megnyugtató környezetben, csak az előnyére válhat!