Mit csinál a proktológus?

proktologia-150x150A proktológiai vizsgálat során a végbél és végbélnyílás elváltozásait vizsgáljuk. A vizsgálat előtt nem kell koplalni és nem is tanácsos hashajtót használni. A proktológus először kérdéseket tesz föl, amelyből gyakran legalább annyit meg lehet tudni, mint magából a betegvizsgálatból. Fontos, hogy a panaszok mióta állnak fönn, milyen gyakran van vérzés, milyen a vérzés jellege, van-e székletürítéskor fájdalom.

Aranyeresség kapcsán sokszor keverik össze a külső aranyerességet a belsővel, ezért fontos tudni, hogy csak a közelmúltban kialakult panaszokkal vagy krónikus elváltozással állunk szemben. A proktológiai vizsgálatot oldalfekvő helyzetben végezzük. A ruhát általában levenni nem kell, csak szabaddá tenni a vizsgált területet. A végbélnyílás megtekintése után a vizsgálatot tapintással és egy vékony tükör (kb. 3 cm átmérőjű, egyszer használatos műanyag cső) segítségével végezzük.

A proktológus gyakran már végbélnyílás és környékének megtekintése alatt diagnózishoz jut. Külső aranyér, végbélrepedés esetén más vizsgálatra első alkalommal nem is kerül sor, mert bizonyos esetekben a további vizsgálat akár fájhat, kellemetlen lehet. Ilyenkor a megfelelő kezelés után, akár pár hét múlva tudjuk csak a teljes proktológiai vizsgálatot elvégezni. Proktológiai vizsgálat helyes testhelyzet vita tárgya, mi azt szeretjük, ha a beteg a bal oldalán fekszik, kicsit ferdén a vizsgálóasztalon. Lábait egymáson tartva felhúzza a mellkas felé. A vizsgálat csak pár percig tart és fájdalommal nem jár.