Belső aranyér

Mi is az aranyér?Belső aranyér, mint a hűtőgép ajtaján lévő vékony gumicsík, a teljes zárást biztosítja. A széklettartásának fontos szereplője a záróizomzat, amely két nagyobb izmos gyűrű a végbél körül. Az izom összehúzásakor (ami részben akaratlagos, részben reflexes úton szabályozott) a széklet nem ürül. Egy izmos gyűrű azonban nem elég a teljes, “légmentes” záráshoz. Az aranyeret gazdag ér- valamint ideghálózat alkotja, amely a záráson kívül, a székletürítés szabályozásában is részt vesz. A gond akkor kezdődik, amikor különböző hatások miatt a záróizomzat tónusa megváltozik, a belső érhálózatban nagyobb nyomás lesz, az erek szélesebbé, kanyargósabbá válnak, az aranyér egyre nagyobbá válik.

A belső érhálózat alkotja a belső aranyeret, ezzel szemben a külső érhálózat alaphelyzetben nem képez külső aranyeret. Itt csak akkor látható csomó, ha a külső érköteg trombotizál – vérrög keletkezik -, vagy a belső aranyérrel együtt, a nagyobb nyomás miatt szinte azokkal összefolyva észlelhető a záróizomzaton kívül is duzzanat.

Ha végbéltáji csomót tapint, akkor az lehet aranyeresség, de lehet akár más is pl. polyp, gyulladt megnagyobbodott papilla, lehet belső vagy külső aranyér is (a külső aranyér nem visszahelyezhető, általában fájdalmasabb is). Vérzés esetén ugyancsak nem lehet biztos a diagnózis, elhanyagolt külső aranyér esetében a feszülés miatt a hám elhal, ilyenkor vérzés is előfordulhat. Ne kockáztasson hosszadalmas, eredménytelen otthoni kezeléssel. Egy gyors, fájdalmatlan vizsgálat, megnyugtató környezetben, csak az előnyére válhat!

Aranyér kezelése – ambulánsan, fájdalommentesen..Kórházi bennfekvést nem igénylő, gyorsan, kíméletesen elvégezhető gumigyűrűs ligáció (lekötés) már az ókorban is ismert volt. Mára ennek modern formáját az I-II, ritkán a III. fokú aranyeres csomók kialakulása esetén végzik a legnagyobb számban a világon. A Budapesten végzett eljárás lényege, hogy egy speciális eszköz segítségével gumigyűrűt helyezünk a megnyúlt, vérrel teli nyálkahártya többletre, így az aranyér 5-10 nap alatt elhal, a nyálkahártya pedig az izomzathoz rögzül. Az eljárás sikeressége meghaladja a 95 százalékot.  
 

A kezelés fázisai II. fokú aranyér esetén:

ligator1  

A kezelt területet úgynevezett anoscopon keresztül érjük el a ligátor nevű eszközzel.

ligator2  

A megfelelő eljárással gumigyűrűt helyezünk fel.

ligator3  

A ligátor segít a vérrel teli nyálkahártya leszorításában is.

ligator4  

Az aranyér egy-másfél héten belül elhal, a nyálkahártya az izomzathoz tapad. A kezelés utáni napokban legfeljebb enyhe vérzés fordulhat elő.

 

Szeretne időpontot kérni? Jelentkezzen be még ma hozzánk.


Bejelentkezés