Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Miből áll az aranyér vizsgálat?
A panaszok, kórtörténet kikérdezése után a vizsgálóasztalon kényelmes, bal oldalon fekvésből megtekintés, ujjal való vizsgálat, majd, egy vékony tükörrel végzet vizsgálat.
Fájdalmas az aranyér vizsgálat?
Fájdalomra egyáltalán nem kell számítani, a vizsgálat gyors, a rendelőben nyugodt körülmények között zajlik. Kell valamilyen előkezelés vizsgálat előtt? Nem, a vizsgálathoz nem szükséges semmilyen előkészület.
Mennyi ideig tart az aranyér kezelés?
Az aranyér ambuláns kezelése csupán pár percet vesz igénybe, a vizsgálthoz hasonlóan teljesen fájdalmatlan.
Szükség van TAJ kártyára?
A rendelés nem OEP finanszírozott, így nincs szükség TAJ kártyára, azonban esetleges receptíráshoz szükség lehet rá.
Mennyibe kerül az aranyér vizsgálat?
Az első alkalom 15000 Ft, kontroll esetén 10000.
Az aranyér kezelés után lehet sportolni?
Könnyebb testedzés lehetséges, de a komolyabb erőkifejtést igénylő edzéseket a kezelés után kb. 10 napig érdemes kerülni.
Fog a munkában akadályozni a kezelés?
Nem, a napi rutin megszakítására, szabadságra nincs szükség.
Lehet autót vezetni kezelés után?
Általában a kezelés után nem alakul ki olyan fájdalom, amely a figyelmet elvonná a vezetésről, azonban aki fokozotton érzékeny, azoknak érdemes a “szállításhoz” hozzátartozót, barátot megkérni az első alaklommal. Fájdalomcsillapító bevételével az arra hajlamosaknál fáradékonyság, aluszékonyság léphet fel, amely veszélyes lehet. Ezért olyan gyógyszert inkább ne használjon, amelynek hatását nem ismeri!
Mi okozza az aranyeret?
Több okra is visszavezethető az aranyér kialakulása. A leggyakoribbak a terhesség, túlsúly, hasmenéses és székrekedéses állapotok. Ezeken kívül a rostszegény diéta, hosszas WC-n ücsörgés, életkor is az aranyér kórokaiként szerepelnek.
Milyen aranyér kezelés létezik?
II-III. fokú aranyeresség esetén a gumigyűrűs ligáció, sclerotizáló injekció, koaguláció (magas hővel kezelés) és cryoterápia (alacsony hővel kezelés) létezik, ezek közül a leghatásosabb és legkevesebb szövődménnyel járó kezelés a gumigyűrűs ligáció. Nagyobb, III-IV fokú aranyerek esetén műtét válik szükségessé.
Lehet lézerrel műteni aranyeret?
Elvileg van lézeres aranyér műtét, azonban hazánkban sajnos helytelen használata miatt több betegnél alakult ki olyan komoly végbélhegesedés, amelyet követően a székelési panaszok állandósultak. A fejlett nyugati országokban egyértelműen a Longo-szerinti, géppel végzet műtét terjedt el, mivel a műtét utáni időszak szinte teljesen fájdalommentes.
Hogy lehet, a Longo-szerinti műtét fájdalommentes, ha többi fájdalmas?
Az előrehaladott aranyér (IV.fok) szinte a végbél nyálkahártyájának a záróizomzaton kívüli előreesését jelenti. A többi műtétnél a metszés sugár irányú, és érinti a záróizomzaton kívüli módosult hámot is. A Longo-szerinti műtétnél nem is az aranyér, hanem az azt tápláló terület kerül kimetszésre, mélyebben, a végbél nyálkahártyájánál. A kimetszés miatt a megnagyobbodott kóros keringés normalizálódik, és az előreesett nyálkahártya visszahúzódik a helyére, ezzel megfeszül, korábbi tónusát visszanyeri a külső hám is.
Hogyan varrják meg a Longo-szerinti műtétnél a nyálkahártyát.
A műtétet egy speciális géppel végezzük, amely egy gyűrű alakú részletet vág ki a nyálkahártyából, ezzel egy időben a vágás két szélén a bennmaradó nyálkahártyaszéleket titán kapcsokkal egyesíti. A kapcsok egyben a vérzést is elállítják.
Mi történik a kapcsokkal a Longo-műtét után?
A műtét után pár héttel a kapcsok a széklettel távoznak, amennyiben bent is marad egy-két kapocs, az semmilyen panaszt vagy tünetet nem okoz.
Mennyibe kerül a Longo-szerinti műtét?
Sajnos a magyar TB (társadalombiztosítás) a műtéthez szükséges speciális gépet nem támogatja, így annak megvétele jelentős költséget jelent. A költség függ a gép minőségétől és az aktuális piaci ártól. Mivel a gép gyenge minősége esetén komoly szövődmények léphetnek fel, ezért ezen spórolni nem szabad, amennyiben anyagilag nem megengedhető költséget jelent inkább érdemes más műtéti típust választani.