Külső aranyér kezelése

Külső aranyér kezeléseKönnyen és egyszerűen megszabadítjuk Önt a fájdalomtól.

Ha a záróizmon kívül tapint fájdalmas csomót, amit korábban nem észlelt, akkor feltehetően külső aranyér miatt van panasza. Váratlanul kialakult, fájdalmas külső aranyér esetén, rövid kezelés után hamar megkönnyebbül és nyom nélkül megszabadulhat a feszülő, kidagadt külső aranyeres csomótól.A betegség jele lehet a záróizomzaton kívül futó vénás hálózat trombózisa (rögösödés), mikor a vér az erekben megalvad és steril gyulladás miatt a külső csomó melletti szövetek is megduzzadnak. Ritkábban, előrehaladott belső csomó esetén, a belső aranyeres duzzanat összenő a külső csomóval vagy a záróizomzaton keresztül előreesik.

Trombotizált külső aranyér:

aranyer-kialakulas21

Fájdalmas, feszülő, tapintható csomó érezhető a záróizom külső részén, amely akár ki is fekélyesedhet. A külső érfonatban megalvad a vér, vagy vérzés alakul ki.

Miért fájdalmas a külső aranyér?

A záróizomzat magasságában a vastagbélre jellemző nyálkahártya átalakul az ajakpírhoz hasonló állapotúvá, kialakul egy módosult elszarusodó laphám, amely rugalmasabb, nem tartalmaz szőrt, verejtékmirigyeket, viszont a bőrre jellemző fájdalomérző idegi receptorokat igen.

Sokkal ritkábban fordul elő, hogy az előrehaladott IV. fokú belső aranyér miatt tartósan tapintható csomó alakul ki kívül is.

aranyer-kialakulas5

A belső csomó ilyen állapotban annyira kitágul, hogy a belső érfonat egyszerűen kitüremkedik a záróizomzaton kívülre is, akár összefolyik a külső aranyeres hálózattal. A feszülő bőr itt is fájdalmas lehet, kifekélyesedhet, sőt vérezhet.

Miért nem fájdalmas a belső aranyér?

Inkább azt mondhatjuk, hogy általában a nem előrehaladott állapotokban nem fájdalmas a belső aranyér: – mert a záróizomzaton belül a nyálkahártyán nem a bőrre jellemző fájdalmat közvetítő, hanem feszülésére érzékeny receptorok találhatóak, amelyeknek a székelési inger kiváltásában van szerepük.

A külső aranyér kezelése

A kezelés állhat konzervatív terápiából: gyulladáscsökkentő krémek, óvatos jegelés alkalmazásából, ám a kitágult bőr általában nem húzódik vissza (skin-tag), higiéniai problémákat okoz, a trombózis újra kialakulhat. Fájdalomcsökkentés szempontjából is a trombotizált külső aranyér kimetszése javasolt, mert így a panaszok hamarabb szűnnek, nem alakul ki később egészségügyi és néha lelki problémákat okozó végbéltáji csomó.

Gyanú esetén

Gyanú esetén javasolt az orvosi vizsgálat, mert az aranyér kezelése könnyű, a fájdalom hamar megszűnik, nyom nélkül gyógyul, a kezelés járóbeteg rendelésen elvégezhető, altatás nem szükséges. Érdemes elkülöníteni egyéb megbetegedésektől, mint a belső gyulladásos folyamatok, tumor, polyp, megnagyobbodott papilla, végbélrepedés.

Ha úgy gondolja trombotizált külső aranyere van, mindenképpen jelentkezzen azonnal vizsgálatra, és kérjen minél előbbi, akár sürgősségi vizsgálatot!

A vizsgálat nélküli ne fogjon Önmaga otthoni kezelésbe akár gyógyszertári készítményekkel, akár házi módszerekkel, mert a késői diagnózis gyakran vezet hosszadalmas gyógyulási folyamathoz, és fájdalmas élményekhez.

A rosszindulatú megbetegedések ritkák, a tőlük való félelem gyakran erősen túlzó, és az időben megkezdett kezelések mellett a rosszindulatú megbetegedések is gyógyíthatóak.

 

Szeretne időpontot kérni? Jelentkezzen be még ma hozzánk.


Bejelentkezés